Mevrouw belt mij omdat ze bijna niet meer buiten kan komen vanwege haar aandoening. Het zou haar heel erg helpen als ze een elektrische driewielfiets zou hebben. Daarmee zou ze weer veel vrijheid hebben. Ze weet dat ze dit kan aanvragen bij de WMO maar ze is niet computervaardig en ze vind het ook heel spannend om te doen. Ze is getipt over de rol van mantelzorgmakelaar en vraagt dan ook of ik haar daar bij wil helpen. Ze is aanvullend verzekerd en haar verzekering dekt ook de mantelzorgmakelaar voor zichzelf. Ik kan dus voor haar aan de slag.

Ik ga bij haar op bezoek en ook ik denk tijdens het intakegesprek dat deze voorziening haar goed zou kunnen helpen. We doen samen op mijn laptop de melding bij de WMO. Voor de voorziening heeft de gemeente 6 tot 8 weken te tijd. Mevrouw is hiervan op de hoogte en wacht rustig af. Na 4 weken belt ze mij dat ze een afspraak heeft voor een keukentafelgesprek. Of ik daar bij aanwezig wil zijn. Natuurlijk wil ik dat. Ik zorg dat ik wat eerder ben, zodat we samen het gesprek vast een beetje kunnen doornemen. Mw is heel zenuwachtig en zegt het heel spannend te vinden.

De WMO consulent is keurig op tijd en is gelukkig een heel vriendelijke vrouw. Toch is mw heel zenuwachtig en komt ze lastig uit haar woorden. Omdat ik haar al een beetje ken, weet ik ook wat ze niet verteld. Ik kan dat voor haar aanvullen. Ik spring bij wanneer dat nodig is, maar hou me verder op de achtergrond.

Ook de WMO consulent snapt haar situatie, toch heeft ze nog wel een medische keuring nodig. De WMO consulent heeft deze keuring aangevraagd. Deze medische keuring vindt telefonisch plaats. Voor de support ben ik aanwezig en zit ook hierbij naast mevrouw, maar mevrouw kan de vragen van de arts goed beantwoorden. Ik ben dan ook niet veel nodig. Toch zegt mevrouw steeds dat ze het heel fijn vindt dat ze dit niet alleen hoeft te doen en heeft de aanwezigheid van mij als mantelzorgmakelaar haar vertrouwen gegeven. Ook het feit dat ze mij alle vragen kan stellen die maar nodig zijn is een geruststellende gedacht. Het resultaat?

De driewielfiets is toegekend. Mevrouw heeft deze inmiddels bij haar thuis en ze is heel blij met haar nieuw verworven vrijheid en maakt er optimaal gebruik van.